Oferte locuri de munca top

Standardele pentru produsele pentru constructii – cine e obligat sa le aplice

mihaela-nastase_onv-law_associate_1-2

 

La data de 24 aprilie 2017 a intrat în vigoare noua Listă ce cuprinde indicativele de referinţă ale standardelor române care transpun standarde europene armonizate din domeniul produselor pentru construcţii, lista fiind aprobată prin Ordinul nr. 2632/2017. De la acest moment, vechea listă aprobată prin Ordinul nr. 3.169/2016 se abrogă.

Lista conține versiunile naţionale ale standardelor europene armonizate cuprinse în lista actualizată şi publicată de Comisia Europeană în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

În cazul în care pentru același produs utilizat în construcții există atât specificațiile tehnice naţionale cât și standardele europene armonizate, actul normativ stabilește o perioadă de tranziție, în care cele două standarde coexistă precum și o dată de la care se vor aplica standardele armonizate. Această prevedere este importantă atunci când se evaluează performanța produsului utilizat, cum ar fi spre exemplu în cadrul verificării îndeplinirii cerințelor caietului de sarcini într-o procedură de achiziție publică.

Noile standarde române în construcții au fost adoptate de MDRAPFE în vederea aplicării Regulamentului UEnr. 305/2011 din 9 martie 2011 de stabilire a unor condiţii armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcţii şi de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului.

Regulamentul UE stabilește condițiile de introducere pe piață a produselor pentru construcții, criteriile de evaluare a performanțelor pentru aceste produse, precum și condițiile de utilizare a marcajului CE.

Un aspect deosebit de important de menționat este acela că Regulamentul UE nr. 305/2011 este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre, întocmai ca o lege internă.

Pe lângă Regulamentul UE nr. 305/2011 care este obligatoriu și se aplică direct în România, în legislația națională se regăsește și este încă în vigoare H.G. nr. 622/2004 privind stabilirea condițiilor de introducere pe piață a produselor pentru construcții, hotărâre care transpune Directiva 89/106/CEE ce a fost abrogată de Regulamentul nr. 305/2011.

Atragem atenția asupra posibilelor dificultăți care ar putea fi întâmpinate de operatorii economici prin aplicarea H.G. nr. 622/2004, fără o atentă și prealabilă cercetare și a dispozițiilor regulamentului UE nr. 305/2011. Cu titlu de exemplu, menționăm că pentru produsul care nu este acoperit în totalitate de un standard armonizat, H.G. nr. 622/2004 a reglementat agrementul tehnic european ca specificație tehnică națională, în timp ce Regulamentul UEvorbește despre documentul de evaluare european.

În măsura în care dispozițiile prevăzute de H.G. nr. 622/2004 contravin dispozițiilor regulamentului UE, regula este aceea că se vor aplica cu prioritate prevederile acestuia din urmă. În acest sens menționăm că dispozițiile H.G. nr. 622/2004 ar trebui să fie modificate de către autoritatea centrală astfel încât să fie armonizate cu Regulamentul UE nr. 305/2011.

În plus, prevederile Regulamentului UE anterior menționat trebuie coroborate și cu alte acte normative, precum Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții. Această lege stabilește că produsele pentru construcţii trebuie să asigure nivelul de calitate corespunzător cerinţelor fundamentale aplicabile construcţiilor în funcţie de utilizarea preconizată a acestora.

Un alt aspect important prevăzut de Legea nr. 10/1995 vizează faptul că la lucrările de construcţii se interzice utilizarea de produse pentru construcţii fără certificarea şi declararea performanţei, respectiv a conformităţii acestora, de unde rezultă că standardele în construcții trebuie respectate de toți actorii care operează pe piața construcțiilor.

Lista poate fi un instrument util la elaborarea specificațiilor tehnice și caietelor de sarcini în procedurile de achiziții publice.

 

I. DECLARAŢIA DE PERFORMANŢĂ ŞI MARCAJUL CE

Atunci când fabricantul decide să introducă pe piaţă un produs pentru construcţii şi dacă acest produs este acoperit de un standard armonizat, acesta are obligaţia de a completa o declaraţie de performanţă care conţine, în special, următoarele informaţii: referința produsului; fabricantul; utilizarea preconizată sau utilizările preconizate ale produsului; sistemele de evaluare şi de verificare a constanţei performanţei produsului; performanţa declarată.

După întocmirea declaraţiei de performanţă, fabricantul trebuie să aplice marcajul CE pe produs. Prin aplicarea marcajului CE pe produs, fabricantul arată că își asumă responsabilitatea pentru conformitatea produsului pentru construcții cu performanța sa declarată.

 

II. ALTE OBLIGAŢII ALE OPERATORILOR ECONOMICI

Regulamentul UE nr. 305/2011 stabilește că operatorii economici trebuie să respecte anumite obligaţii, după cum urmează:

  • Obligaţii ale fabricanţilor:

Fabricanții sunt obligați să furnizeze declaraţia de performanţă şi documentaţia tehnică şi să aplice marcajul CE pe produs. De asemenea, aceştia se asigură că produsele lor pentru construcţii poartă menţiunea tipului, lotului sau numărului de serie care să permită identificarea lor.

Fabricanții sunt obligațisă indice pe produs sau pe ambalaj sau în documentul de însoțire a produsului, numele, denumirea socială, marca înregistrată și adresa la care pot fi contactați.

În plus, aceștia au obligaţia de a restabili conformitatea produsului, de a-şi retrage produsele de pe piaţă dacă constată că acestea nu sunt conforme cu declaraţia de performanţă, sau de a rechema produselepentru a restabili conformitatea acestora, după caz.

  • Obligaţii ale importatorilor:

Importatorii se asigură că produsul este însoţit de documentaţia tehnică şi că are aplicat marcajul CE, că produsul este însoțit de instrucţiuni şi de informaţii de siguranţă. Totodată, aceștia se asigură că stocarea și transportul nu a compromis performanţa produsului.

Dacă importatorul consideră că produsul pentru construcții nu este conform cu declarația de performanță, importatorul nu va introduce produsul pe piață până când acesta nu devine conform și respectătoate cerințele aplicabile. Importatorul ia toate măsurile necesare fie pentru a restabili conformitateaprodusului, pentru a-l retrage, sau rechema, după caz.

  • Obligaţii ale distribuitorilor:

Aceştia trebuie să se asigure că produsul poartă marcajul CE şi că este însoţit de documentele menţionate anterior.

Atunci când consideră că produsul nu este conform, trebuie să se abţină să îl introducă pe piaţă. Distribuitorii trebuie să asigure condiţii optime de stocare șide transport ale produsului, pentru ca acesta să nu se compromită.

Dacă apreciază că produsul comercializat nu este conform cu declarația de performanță, distribuitorii iau toate măsurile necesarefie pentru a restabili conformitateaprodusului, fie pentru a-l retrage de pe piață, sau rechema, după caz.

Organe de control și sancțiuni pentru nerespectarea standardelor în construcții

Organele de control pentru supravegherea pieței produselor în construcții în România sunt ISC, respectiv IGSU (pentru produsele cu rol în satisfacerea cerinței de securitate la incendiu).

Operatorii economici implicați în producerea, distribuția, importul, sau punerea în operă a produselor pentru construcții pot fi sancționați pentru nerespectarea standardelor cu următoarele sancțiuni: amenda de la 5.000 lei la 35.000 lei, retragerea de pe piață sau interzicerea comercializării/utilizării/punerii la dispoziție și introducerii pe piață a produselor neconforme.

Sancțiunile aplicate de organele de control pot fi contestate potrivit dispozițiilor OG nr. 2/2001.Procesul-verbal de constatare a contravenției şi de aplicare a sancțiuniipoate fi atacat în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.

 

Sus